BRODI/ONA

Umjetničko istraživanje, produkcija umjetničkog rada, prvi korak u poticanju umjetničkih projekata koji se bave dugom tradicijom korčulanske brodogradnje, lokalnih radionica na temu brodogradnje te pokretanju Muzeja brodogradnje.

Tijekom umjetničkog istraživanja na Korčuli umjetnica Matea Šabić Sabljić u suradnji s kustosicom Sonjom Leboš i lokalnim partnerom provest će niz intervjua s Korčulankama čije su profesionalne i/ili osobne biografije vezane za pomorstvo i/ili gradnju brodova. Svjesna rada Lee Vene i Marije Borovičkić koji se bavio ulogom veloluških žena u brodograđevnoj i industriji prerade ribe u Veloj Luci, Šabić Sabljić će se orijentirati na područje grada Korčule, te pri/povijesti iz brodograđevne industrije kao i pomorskih tvrtki (npr. Mediteranska plovidba) koje mu gravitiraju. Arhiv provedenih razgovora smatrati će se začinjanjem arhiva budućeg korčulanskog Muzeja brodogradnje, a jedna od sugovornica biti će kuma broda koji će biti sagrađen da bi bio porinut na Korčuli.

Za izložbu u Korčuli, Šabić Sabljić sagraditi će novi brod koji će biti izložen u gradu Korčuli, a potom se s već sedam postojećih brodica spojiti u veliki otomaran koji će biti porinut 18. svibnja 2023. na dan žena u pomorstvu. Samo spajanje brodica kao i porinuće otomarana koncipirano je kao performativni javni proces u kojem sudjeluju žene koje su sudjelovale u procesu stvaranja arhiva budućeg Muzeja, te se na taj način inaugurira i taj datum kada se i Korčula pridružuje međunarodnom slavlju obilježavanja žena u pomorstvu.

PARTNERI PROJEKTA
PROJEKTNE AKTIVNOSTI
Na poziv kustosice i kulturne antropologinje Sonje Leboš i korčulanske Udruge KAP umjetnica Matea Šabić Sabljić na Korčuli je provela 10 dana, gdje je u bliskoj suradnji sa kustosicom istraživala: koje su to korčulanske žene gradile brodove, plovile morima i istraživale (po)morski svijet, kroz povijest do danas.

OSTANIMO U KONTAKTU

Ako želite primati informacije i novosti vezane uz naše aktivnosti  molimo Vas da se registrirate te ispunite obrazac s e-mail adresom.

Prijavom na mailing listu za newsletter dajete svoju izričitu suglasnost za primanje našeg newslettera.

DONIRAJTE

Udruga KaP uglavnom se financira donacijama publike i prijatelja.
Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i u okvirima svojih mogućnosti, i financijski podržite.
Vašom donacijom možemo ostvariti veći utjecaj naših aktivnosti u društvu, a sve kako bi zajedno ostvarili viziju
ravnopravnog, solidarnog i održivog društva.

Donacije uplatite sukladno Vašoj želji i mogućnostima. Izaberite Vama najjednostavniju i najprikladniju opciju, a mi ćemo Vam uzvratiti simboličnim darom.

Od srca Vam hvala na svakoj donaciji!

ODABERITE NAČIN I IZNOS DONACIJE

Donirajte po želji i mogućnostima, a mi uzvraćamo prigodnim darovima. Sve opcije doniranja razgledati možete ovdje.

UPLATITE

Izravno na naš račun, scanniranjem barkoda, KeksPay aplikacijom, servisom PayPal ili karticama

PREUZMITE SVOJ DAR

Darove šaljemo poštom (nažalost, samo u Hrvatskoj) ili ih preuzmite na otvaranju ovogodišnjeg KAPa.

Skip to content